OM NATHAN SAWAYA

tentoonstelling-the-art-of-the-brick-vanaf-29-mei-in-amsterdam-expo-foto-amsterdam-expo_14182149592_o-1.jpg

Nathan Sawaya föddes i Colville, Washington State och växte upp i Veneta, Oregon. Som barn älskade han att rita, skriva berättelser, göra magiska tricks och naturligtvis … tolka världen med legobitar. Hans studier leddes in på juridik och med en karriär som advokat i New York fick han inte tid över till sin fantasi och kreativitet. Livet rusade fram i snabb fart och efter flera år bestämde sig Nathan för att återgå till sin passion; lek, fantasi och kreativitet. En leopard ändrar aldrig sina fläckar! 

En allt för länge frustrerad konstnär, lämnade plötsligt alla kontraktsförhandlingar bakom sig och började återigen ägnade sin tid till att bygga figurer av legobitar, tillbaka till det han älskade som allra mest. Idag har Nathan Sawaya mer än 4 miljoner legobitar i sina studior i New York och Los Angeles och visar upp sina konstverk över hela världen.

Varifrån fick han idén?
Det var ingen slump att Nathan Sawaya valde Lego-bitar som material i sitt skapande. Liksom många barn introducerades han till LEGO® när han var väldigt ung. Men till skillnad från de flesta av oss kunde han inte vara utan de små legobitarna! Nathan var 5 år när han fick sina första legobitar i julklapp. Både hans föräldrar och morföräldrar, som var medvetna om hans kreativitet, uppmuntrade honom till att börja bygga och han började ganska snart bygga många fantastiska hus, bilar och djur. 

Några år senare, med samma passion, började han bygga en hel stad som täckte mer än 107 m²! När han var 10 år önskade han sig ett husdjur, vilket hans föräldrar vägrade att skaffa, bestämde han sig för att göra ett eget. Han byggde då en hund i verklig storlek av legobitar. Det var då som han förstod att legobitarna inte bara kunde byggas enligt instruktionerna på kartonglådan utan även på det sätt som han själv önskade.

I början av 2000 när Nathan bytte kontorsstolen till en studio väcktes återigen barnet och konstnären i honom till liv igen. Två egenskaper som för Nathan är oskiljaktiga, ledde till en kreativitet baserad på lek, vilket många anser vara en revolution inom konsten.